Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Nieuws

De zorgtuin bestaat 1 jaar

25/06/2024

2023 was het jaar waarin er een nieuwe (buiten-)wind waaide door de dagbesteding van De Klimroos. Het werd de start van onze zorgtuin! De zorgtuin is een prachtige plek, voornamelijk in de buitenlucht, waar men heel specifieke dagondersteuning krijgt. We omringen onze deelnemers met de nodige zorgen en dat in een mooi dierenpark te midden van het prachtige, Peltse groen. 

Op 19 juni 2023 startten we met drie deelnemers, één dag per week. Nu 1 jaar later zijn we al met acht deelnemers. Maar wat doen we zoal in deze zorgtuin? Laat ons daarmee beginnen!

Onze missie is om “binnen een inclusieve omgeving diverse activiteiten in de natuur aan te bieden”. Zorgen heeft hier een dubbele betekenis. Enerzijds krijgen de deelnemers de noodzakelijke zorg op maat. Anderzijds zijn het net de deelnemers die zorg dragen voor de dieren en de natuur. 

Boerderijwerk in al zijn facetten komt aan bod:

  • Werken in de moestuin en in de serre geeft onze deelnemers een gevoel van verantwoordelijkheid en trots bij het ganse proces, van zaaien, planten, verzorgen tot oogsten van groenten en fruit.
  • Het dierenpark is een geliefde plek voor deelnemers, begeleiders en bezoekers. De ezels, geiten en konijnen zorgen (letterlijk en figuurlijk) voor leven in onze zorgtuin. De favoriet blijkt het wandelen met de ezels, waar we steeds een glimlach zien verschijnen op de gezichten.
  • In ons atelier wordt er gewerkt rond verschillende houtprojecten met onder meer het (helpen) maken van vogel- en uilenhuizen, van insectenhotels, het klieven van aanmaakhoutjes, enzovoort. Deze activiteiten zijn niet alleen creatief en opnieuw in het teken van de natuur maar dragen ook bij aan het onderhouden en trainen van motorische vaardigheden en concentratie bij de deelnemers.
  • Hiernaast heeft elke deelnemer zijn eigen specifieke taak, zoals het onderhouden van het herdenkingsmonument of van de planten in Trefpunt de Gorten. Deze verantwoordelijkheid geeft betekenis en zin aan hun dagbesteding.

De zorgtuin in bloei! 

Vanzelfsprekend kwam de zorgtuin reeds de nodige uitdagingen tegen. Het typisch Belgische weertje bijvoorbeeld heeft het ons de afgelopen maanden niet altijd gemakkelijk gemaakt. Sinds november hebben we een werkatelier waardoor we ook binnen kunnen zitten bij slechter weer. Wat waren we blij met een dak boven ons hoofd en een droge plaats! Deze ruimte is ondertussen al omgetoverd tot een echt werkatelier waardoor begeleiding en deelnemers het gevoel hebben ergens ‘thuis’ te kunnen komen.     

Een deel van de paardenweide werd ondertussen ook vervangen door een mooi stuk bewerkte grond én rolstoeltoegankelijk gemaakt dankzij de opbrengst van de ontbijtmanden. Zo worden we nog toegankelijker voor iedereen.

Nu, 1 jaar later werd "De Zorgtuin" officieel geopend. Het werd een gezellige dag waarop deelnemers hun familie konden uitnodigen en hen rondleiden in hun zorgtuin.