Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Nieuws

Wiek bewoner Paul over de Internationale Dag voor personen met een beperking

29/11/2022

Naar aanleiding van de Internationale Dag voor personen met een beperking, vroeg De Klimroos mij om mijn visie, mijn mening te delen hierover. Deze dag - jaarlijks op 3 december - is namelijk een belangrijke dag voor een miljard mensen op deze planeet! Deze dag wil de rechten en het welzijn van personen met een handicap bevorderen in alle aspecten van het leven.

Laat ik mezelf eerst even voorstellen: mijn naam is Paul Kuipers. Ik woon al enkele jaren in De Wiek in Hamont. Ik ben coach en mindexpert en geef ook komische zaalshows waarbij ik menig taboe over mensen met een beperking, zoals mezelf, durf te doorbreken. 

Het blijft me verbazen om zo weinig mensen met een beperking in het straatbeeld te zien. Vooral omdat ik, uit persoonlijke ervaring, weet dat het anders kan. Tot mijn 42ste maakte ik zelf deel uit van 'de maatschappij'. Ik zat bij de KSJ (nu KSA) , ging ieder weekend op café en was steevast te vinden in het Dommelhof om mijn favoriete handbalploeg aan te moedigen. 

Ja, ik kreeg ook te maken met nieuwsgierige blikken (nog steeds) en vreemde vragen. Met mensen die praatten met iedereen rondom mij, maar zelden of nooit rechtstreeks met mij. Toch heb ik ook heel veel mensen leren kennen die nooit naar mijn rolstoel keken, die vooral geïnteresseerd waren in mij als persoon en niet mijn beperking.

Inclusie is iets fantastisch, echt waar! En het bestaat! MAAR… Het is een tweerichtingsverkeer. Daarom zou ik graag een oproep doen aan iedereen met een beperking en aan alle voorzieningen: 

Ga naar buiten! 

En aan alle begeleiders en directies, help je bewoners naar buiten te gaan. Sinds ik zelf in een voorzienig woon, heb ik ook vele lotgenoten leren kennen die niet echt naar buiten durven. Vele onder ons zijn, met de allerbeste intenties, heel beschermend en (helaas ) afschermend opgegroeid.

Hoe kan een maatschappij mensen opnemen die ze amper ziet? Iets nieuws of onbekends is altijd moeilijk en vraagt tijd. Is de wereld (praktisch gezien) klaar voor 'ons' ? Zijn alle nodige aanpassingen voorhanden? NEE! Is dat een reden om niet te gaan doen wat je echt wil? NEE!

Ik vergelijk het graag met de evolutie rond elektrische auto’s. Heeft iedereen al een exemplaar? Nee. Heeft iedereen al een laadpaal? Nee! Ziet iedereen het zitten om te gaan rijden op batterijen? Nee! Toch worden deze auto’s meer en meer de norm want ze zijn er en gaan niet meer weg. 

Laat ons hetzelfde doen! Laat ons, samen met onze handen en voeten (begeleiding) , erop uit trekken! Ik ben er van overtuigd dat de maatschappij ons met open armen zal ontvangen.

Wij (ik ook trouwens ) denken nog te graag: dat kunnen we niet! Toch ben ik op amper één jaar tijd 2 keer naar Kreta geweest als onderdeel van mijn opleiding tot Life-coach. Toch heb ik een theatervoorstelling gemaakt en 'sta' 😊 ik nog 2 keer op de planken, dit jaar (2022), met (On)beperkt & (On)begrensd! Toch heb ik een grote vriendenkring, van wie de meerderheid geen (zichtbare 😊) beperking heeft.  

Één iets uit mijn persoonlijke ontwikkeling wil ik nog graag met jullie delen: 

Een beperking kan je hebben, maar nooit zijn! 

En misschien wel nog belangrijker: 

Als ik dit kan dan kan iedereen het! 

Heb ik jou op een of andere manier geïnspireerd? Laat het me even weten! Mijn contactgegevens en meer info over mezelf en over wat ik doe vind je terug op mijn website https://paulkuipers.com/. 

Leef je mooiste leven!
Warme groet vanuit De Wiek
van Paul